Делото срещу бизнесмена Стефан Грозев и д-р Георги Кръстев, свързано с фалшиви

...
Делото срещу бизнесмена Стефан Грозев и д-р Георги Кръстев, свързано с фалшиви
Коментари Харесай

Без следа от бизнесмена Стефан Грозев, съден за фалшиви болнични

Делото срещу бизнесмена Стефан Грозев и доктор Георги Кръстев, свързано с подправени болнични, се изпраща към Районния съд в София. Това взеха решение магистратите в Пловдив.

Причината - делото е подсъдно на този съд, на чиято територия е приключено закононарушението или е осъществено най-тежкото такова, в случай че става въпрос за няколко в обвинителния акт. Тъй като най-тежкото - документна измама е осъществено на територията на столицата, районните магистрати го изпращат там по подсъдност.

Оттук насетне разновидностите са два - или софийския съд да се съгласи да гледа делото или да оспори подсъдността. При спор последната дума ще е на Върховен касационен съд. При такова стичане на събитията има възможност делото още веднъж да се завърне в Пловдив след няколко месеца. Производството пък ще се изпрати на Окръжната прокуратура в столицата. 

Днес Районния съд в Пловдив реши да даде ход на разпоредителното съвещание по делото в отсъствието на Стефан Грозев, който е разгласен за общодържавно търсене и към момента не е открит. Защитникът му в лицето на адв. Таня Чечкова настоя да не се дава ход, защото не е изминал едногодишен период, в който щателното търсене да се смята за изпълнено в цялост. По думите на адв. Чечкова, отсъствието на Грозев ще попречи и да се разкрие обективната истина по делото. Адв. Кутрянски, който пази доктор Георги Кръстев, изцяло се съсгласи с нея, само че магистратите взеха решение да дадат ход на разпоредителното съвещание. Съдът смята, че времето, в което Грозев се търси, може да се счете за изпълнено в цялост и не се съгласи с причините на двамата адвокати. 

В правосъдната зала стана ясно, че бизнесменът от Хармални Стефан Грозев е издирван на всички вероятни адреси, на които може да обитава в България, само че не е открит за приканване. Справка от " Криминална полиция " пък сочи, че няма никакъв резултат от издирването. Стана ясно и, че Грозев не е арестуван по арестите в страната, не е пътувал и зад граница. 

След пускане на разпоредителното съвещание, адв. Чечкова изиска делото да бъде върнато на прокуратурата за отстраняването на позволени основни процесуални нарушавания, довели до ограничение правата на отбрана на Грозев.  По думите й, обвиняването в диспозитива и в обстоятелствената част на обвинителния акт се разминават, като са посочени обвинявания по друг член. При това състояние, по-тежкото обвиняване би следвало да бъде подсъдно на Окръжния съд. Тоест, следва да се приключи делото, да се върне на прокуратурата и тогава да се преглежда от окръжните магистрати. " В случай, че не се съгласите с доводите, тогава делото следва да се насрочи за друга дата, с приканване на очевидци ", сподели адв. Чечкова, цитира Марица.  

Адв. Кутрянски също съобщи, че има учредения за преустановяване на делото. Той уточни, че са били нарушени правата на доктор Георги Кръстев, както и неговите в ролята му на бранител. " Безпричинно на Кръстев не са били предявени материалите по делото след привършване на досъдебното произвеждане.  В нарушаване на разпоредбите прокурорът е внесъл обвинител акт, без органите на досъдебното произвеждане да изпълнят условието на закона. С тези си дейности те са нарушили правото на отбрана на нашия клиент ", акцентира Кутрянски. Той също подчертава върху това, че има несъгласие сред диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт, като това може да се почисти единствено и само посредством връщане на обвинителния акт на прокуратурата. 

Адв. Кутрянски изиска и смяна на мярката за неотклонение на доктор Кръстев, която е " парична гаранция " в размер на 10 000 лева Защитникът уточни, че следва да бъде " подписка " или при изискване че остане същата, то тя да бъде фрапантно понижена.  

След заседание Районният съд в Пловдив реши, че делото следва да се изпрати по подсъдност в столицата. Посочи, че поради това няма по какъв начин да се произнесе и за смяна на мярката за неотклонение, както и за връщане на обвинителния акт за премахване на основни процесуални нарушавания. 

Междувременно издирването на Стефан Грозев продължава. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР